EBRD uložila tri milijarde evra u Srbiju

Bez autora
Apr 01 2012

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je u proteklih 11 godina u Srbiju tri milijarde evra u više od 180 projekata u svim sektorima. EBRD planirala da ove i narednih godina nastavi podršku infrastrukturnom sektoru u Srbiji, posebno železnici i radovima na Koridoru 10 (K-10). U januaru je za železnicu odobreno finansiranje u iznosu od 95 miliona evra. Sa podrškom će se nastaviti, posebno malih i srednjih preduzeća preko banaka i direktnim finansiranjem korporativnog sektora. EBRD će u Srbijiu budućnosti posebno raditi na razvoju sektora obnovljive energije, pa će u taj sektor pristići značajne investicije. EBRD je povećala obim poslovanja sa 180 miliona evra na 590 miliona evra u 2010. i 526 miliona evra u 2011. godini, radeći na oko 25 projekata.

EBRD uložila tri milijarde evra u SrbijuEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je u proteklih 11 godina u Srbiju tri milijarde evra u više od 180 projekata u svim sektorima.

EBRD planirala da ove i narednih godina nastavi podršku infrastrukturnom sektoru u Srbiji, posebno železnici i radovima na Koridoru 10 (K-10), izjavila je danas direktorka EBRD za Srbiju Hildegard Gacek.

U januaru je za železnicu odobreno finansiranje u iznosu od 95 miliona evra. Sa podrškom će se nastaviti, posebno malih i srednjih preduzeća preko banaka i direktnim finansiranjem korporativnog sektora, navela je Gacek.

EBRD će u Srbijiu budućnosti posebno raditi na razvoju sektora obnovljive energije, pa će u taj sektor pristići značajne investicije.

EBRD je povećala obim poslovanja sa 180 miliona evra na 590 miliona evra u 2010. i 526 miliona evra u 2011. godini, radeći na oko 25 projekata.

Kako je Gacek istakla, podrška je pružena infrastrukturnom sektoru, u kojem je bio prisutan manjak ulganja u prethodnom peridu. Pored toga, EBRD je pružio jaku podršku finansijskom sektoru, preko koga može da se pomogne malim i srednjim preduzećima koja se smatraju važnim delom privrede i kojima je potrebna podrška i razvoj.

Najvažnije rezultate EBRD je u Srbiji ostvario pruživši podršku sektorima infrastrukture, finansija, kao i direktne podrške korporativnom sektoru, a ta finansijska institucija nastaviće da ulaže i u energetski sektor, dodala je ona.

EBRD je promovisao i svoj BAS program za podršku ženskom preduzetništvu koji se pored Srbije, sprovodi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. EBRD je pre nekoliko godina identifikovao nedostatak podrške ženama u svim zemljama u kojima posluju. Iz tog razloga pokrenut je program koji podiže svest među ženama, ali i donatorima da podrška može da podstakne žene da se više bave biznisom.

Gacek je naglasila da EBRD može da pomogne u njihovoj obuci i ukloni nedostatke u područjima kao što je poznavanje tržišta, finansije i sposobnosti upravljanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik